Rumuz Goncagül!

Oktay Arayıcı'nın yazdığı, İsmet Numanoğlu'nun yönettiği, 2 perdelik şarkılı, danslı, eğlenceli bir kısmet bulma hikayesi; Rumuz Goncagül.

Evde kaldığını düşünen, hali vakti pek yerinde olmayan bir gencecik kadın, sevgili annesi ile o zamanlar popüler olan bir yöntemle koca bulmaya çalışır. Bu popüler yöntem günümüzde sosyal medya iken, o zamanlar gazetelere ilan vermektir. Gelin adayı kendisini ufacık tanıtan bir mektup yazıp gazeteye postalar ve gelecek kısmetlerini bekler. Başka işi gücü de yoktur zaten, çünkü genç kadınların çalışması düşünülemez bile. Tek amaç zengin bir koca bularak, onun vadettiği para ile bir ömür boyu yaşamaktır. Anne ile kızı planın ilk evresini tamamlayarak gazeteye ilanı verirler ve gelecek adaylar için beklemeye başlarlar. Tam tamına 261 mektup alırlar, bu azımsanacak bir rakam değildir elbette.

İşler tam da o noktada birazcık karmaşıklaşır, çünkü bizim anne ve kız kendilerini bir ömür rahat ettirecek koca adayını en iyi şekilde seçmek isterler, mektupları komşularının da yardımı ile tek tek eleyerek kendilerine en uygun adayları seçmeye çalışırlar. Sonra da o adaylarla gizliden gizliye görüşerek onları tartmak isterler, sonrası mevlam kayıra… 

Oyunun genel olarak her şeyi yerli yerinde, izleyiciyi sıkmıyor, aksine yer yer gülümsetiyor, iyi oyunculuklarla taçlandırılmış bir eser.

Özge Mirzalı bu oyunda başrolü Dilara Keyf Günüç ve Ötüken Hürmüzlü ile paylaşıyor.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Tasarım Felsefesi

Avrupa’da Gotik, Rönesans ve Barok Mimarileri

Antropometri ve Ergonomi